3 Ekim 2014 Cuma

Süleyman Şah Türbesi Hakkında Bilgiler

Süleyman Şah, Süleyman Şah Türbesi ve Süleyman Şah Saygı Karakolu Hakkında Bilgiler

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisindedir. Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

Zemin alanı 10.096 m² olan Süleyman Şah Türbesi 1973 yılında inşa edilmiştir. Mimarı Prof. Dr. Ünal Demirarslan'dır.

Türbede Süleyman Şah'ın ve iki askerinin naaşları bulunmaktadır.
Süleyman Şah Türbesi'nin Gündeme Gelmesi
13 Mart 2014 tarihinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile El Kaide'nin Suriye kolu Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı grup arasındaki çatışmalar sonucu Karakozak köyü ve türbenin bulundu bölge IŞİD kontrolüne geçti.

28 Mart 2014'te Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Bordo berelilerin bölgeye takviye edildiğini, her türlü tedbirin alındığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teyakkuz halinde olduğunu" açıkladı.

2 Ekim tezkeresi ile ilgili yapılan TBMM görüşmelerinde bu türbe de önemli bir yer teşkil etmiştir.

Aynı gün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Suriye’deki Süleyman Şah Saygı Karakolu’na özel bir bayram mesajı yayınlamıştır: “Unutmayınız ki, sizler orada yalnız değilsiniz. Arkanızda Yüce Türk Milletinin, 76 milyon yurttaşımızın olduğunu unutmayınız. Gözümüz, kulağımız ve gönlümüz hep sizlerle beraberdir. Sizden gelecek tek bir haberle, Silahlı Kuvvetlerimizin anında yanınızda olacağının güvenini içinizde hissedin.”

Süleyman Şah kimdir?
Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin dedesi ve Ertuğrul Gazi'nin babasıdır.

Büyük Selçuklu Devleti Sultanı Alp Arslan’ın Malazgirt Zaferi’nden sonra yeni vatan edinmek maksadıyla batıya yönelen Oğuz boyları arasında Süleyman Şah önderliğindeki Kayı Boyu da bulunmaktaydı. Süleyman Şah, yeni yurt aramak üzere çıktığı bu yolculukta Halep yakınlarındaki Caber Kalesi’ne gelir ve Fırat Nehri boylarına yerleşir. Buradan tekrar yeni yurt aramak üzere yola çıkar, ancak 1086 yılında Fırat Nehri’nin karşı kıyısına geçmeye çalışırken muhafızları ile birlikte Fırat sularında boğulur. Süleyman Şah’ın naaşı ve iki askeri Caber Kalesi eteklerine bir kümbete defnedilir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluk sınırları içerisinde olan mezarın bulunduğu yere bir türbe yapılarak buraya “Türk Mezarı” adı verilir. Türbe ve Caber Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu yıkılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır.

21 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa hükûmetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması'nın 3. maddesi gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilâtı ile beraber Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edilmiş ve Türkiye'ye burada muhafız bulundurma ve bayrağını çekme hakkı tanınmıştır.

Caber Kalesi ve Türbenin Nakli
Suriye hükûmeti, Fırat Nehri üzerinde 1968 tarihinde başlattığı Tabka Barajı'nın 1973 yılında tamamlanacağını ve barajın su toplamaya başlamasıyla Caber Kalesi ve Süleyman Şah'ın türbesinin tamamen sular altında kalacağını ileri sürerek Türk Hükûmeti'nden türbenin yerini değiştirmesini ya da türbenin Türkiye'ye naklini talep eden bir nota gönderdi. Türkiye de buna karşılık Suriye'ye bir nota verdi ve Keban Barajı'nın kapaklarını kapatarak Fırat Nehri üzerinden Suriye'ye su akışını engelledi.

Karşılıklı bu restleşmenin ardından Türkiye bölgeye Devlet Su İşleri'nde (DSİ) görevli uzmanlar ve mimarlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. Ankara ve Şam hükûmetleri arasında uzun süren müzakerelerin ardından bir anlaşma imzalandı.

1973 yılında türbe ve karakol, Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km. uzaklıktaki Fırat'ın doğu kıyısındaki Karakozak köyündeki 10.096 m²'lik yeni yerine taşınmıştır. 

Bilinenin aksine günümüzde türbe Caber Kalesi'nde değil, Halep'in Karakozak köyü yakınındaki yeni yerindedir.

Süleyman Şah Türbesi hem geleneksel Türk mimari motiflerini hem de modern mimari özelliklerini taşımaktadır.

Günümüzde türbe, Türkiye Cumhuriyeti 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı 25 asker tarafından korunmaktadır.

Kaynak ve Detaylar için: Wiki

2 Ekim 2014 Perşembe

tezkere nedir?

#tezkere nedir?

TDK:

  • isim Pusula
  • Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt
  • Askerlik görevinin bittiğini bildiren belge
Suriye-Irak tezkeresi gündemi:

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye ve Irak'ta sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkere 2 Ekim 2014 Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldü. Tezkerenin kabul edilmesi için mecliste salt çoğunluğun evet oyu kullanması yeterliydi.
  • TSK'ya Suriye ve Irak'ta sınır ötesi operasyon ve müdahale yetkisi veren tezkere Meclis'ten geçti. 
  • Tezkere 98 milletvekilinin ret oyuna karşılık 298 vekilin kabul oyuyla kabul edildi. 
  •  Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oylamalara geçilmeden önce yaptığı açıklamada, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" dedi.

26 Eylül 2014 Cuma

Ebola virüsü hastalığı nedir

# Ebola virüsü hastalığı (EVD) veya Ebola kanamalı ateşi (EHF)

Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir. 

Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır. 
Ebola Sudan, Ebola Reston, Ebola Fildişi Kıyısı 

Çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. 
Adını, Afrika'daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür. Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA'dan oluşur. 

Bulaşma; Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.
Ebola virüsü hastalığı (EVD) veya Ebola kanamalı ateşi (EHF) Ebola virüsünün neden olduğu insanlarda görülen bir hastalıktır. Belirtiler tipik olarak virüse yakalandıktan sonra ateş, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve başağrısı ile iki gün ila üç hafta sonra başlar. Tipik olarak bulantı, kusma ve ishal, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile birlikte takip eder. Bu noktada, bazı kişilerde kanama sorunları görülmeye başlar.

Meyve yarasalarının virüsü etkilenmeden taşıyıp yaydıklarına inanılmaktadır. İnsan enfekte olduktan sonra hastalık insanlara da yayılabilir. Hayatta kalan erkekler yaklaşık iki ay boyunca meni yoluyla hastalığı bulaştırabilirler. Tanıyı koymak için, tipik olarak sıtma, kolera ve diğer viral kanamalı ateş gibi benzer belirtileri olan hastalıklarının öncelikle kapsamdan çıkarılmalıdır. Tanıyı doğrulamak için kan örneklerinden viral antikorlar, viral RNA veya virüsün kendisi aranır.

Korunma, hastalığı taşıyan maymun ve domuzlardan insanlara hastalığın yayılmasını azaltılmayı içerir. Bu hayvanlarda enfeksiyon olup olmadığını kontrol ederek ve eğer hastalık tespit edilirse bu hayvanları öldürüp cesetlerini düzgün olarak bertaraf ederek yapılabilir. Eti doğru dürüst pişirmek ve eti muamele ederken koruyucu giysiler giymenin yanı sıra , hastalık taşıyan bir kişinin yakınında da korucu giysiler giymek ve elleri yıkamak yardımcı olabilir. Hastalıklı insanların vücut sıvısı ve doku örnekleri de özel itina ile muamele edilmelidir.

1976 yılından (ilk kez belirlendiği) 2013 yılına kadar, yılda en az 1000 kişi enfekte olmuştur. 2014 yılında devam etmekte olan en büyük salgın 2014 Batı Afrika Ebola Salgını ise Gine, Sierra Leone, Liberya ve büyük olasılıkla Nijerya'yı etkilemektedir. 2014 yılı Ağustos ayı itibariyle, 1600’ü aşkın vaka belirlenmiştir. Aşı geliştirme çalışmaları sürmektedir ancak henüz mevcut bir aşı bulunmamaktadır.

Detaylar: tr.wikipedia.org

24 Eylül 2014 Çarşamba

yaz saati uygulaması ne zaman sona eriyor?

# Yaz saati uygulaması (YSU) sona eriyor

Yaz bitti ve Kış ayları kapıda. Bu nedenle Yaz Saati uygulaması sona eriyor ve Kış Saati daha doğrusu normal saat düzenine geri dönülüyor.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.
Saatler geri alınıyor.

Yaz saati uygulaması sebebiyle 31 Mart 2014 tarihinde saatler bir saat ileri alınmıştı.

Saatler ne zaman geri alınacak?

26 Ekim Pazar günü saat 04:00'den itibaren saatler 1 saat geri alınacak. Böylece yaz saati uygulaması sona erecek.

Not: Çağdaş YSU ilk defa Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir (1895).

23 Eylül 2014 Salı

Ales Başvuru

#2014 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi: Başvurular - İlgili ÖSYM Sayfası

2014-ALES Sonbahar Dönemi Sınavı, 23 Kasım 2014 (Pazar) tarihinde yapılacaktır. Sınava başvurular, 22 Eylül-1 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılacaktır.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, ÖSYM tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Türkiye'de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES'e girmek zorundadırlar.

2014-ALES Sonbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru tarihleri içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler.


2014 - ALES Sonbahar Dönemi: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri


Sonbahar dönemi sınav tarihi: 23 Kasım 2014
Sonbahar dönemi başvuru tarihleri: 22 Eylül - 1 Ekim 2014
Saati ve süresi: 09.30, 150 dakika
Sınav ücreti: 50,00 TL
Başvuru hizmeti ücreti: 3,00 TL

Başvuru Yerleri: ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri, Üniversite Rektörlükleri, Aday İşlemleri Sistemi (AİS)

ilkbahar ve sonbahar ekinoksu nedir?

#ekinoks

Gün tün eşitliği anlamında kullanılan bir kelimedir (ekinoks).

Gecelerin ve gündüzlerin uzamadan kısalmaya veya kısalmadan uzamaya döndükleri güne ise gün dönümü denir.

Kuzey Yarı kürede yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur (Türkiye bu yarı kürede olduğu için bu tarihler dikkate alınır).

Güney Yarı kürede yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu (21 Mart) ve Sonbahar Ekinoksu (23 Eylül).

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Ekinoks konulu Wiki makalesi için tıklayınız.

22 Eylül 2014 Pazartesi

Jennifer Lawrence kimdir?

#Jennifer Lawrence

Günümüz sinema dünyasının en başarılı isimlerinden biri olan Jennifer Lawrence henüz 24 yaşında olmasına rağmen birçok önemli yapıtta yer almıştır.

Orijinal adı: Jennifer Shrader Lawrence

15 Ağustos 1990'da Louisville, Kentucky'de (ABD) doğmuştur.
2012 - Silver Linings Playbook (Umut Işığım) Filmi İle Kazandığı Ödüller

Akademi Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü - Müzikal veya Komedi (sinema), Screen Actors Guild Awards En İyi Kadın Oyuncu - Sinema

En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanan en genç 2. kişidir (aktris).

Kariyerindeki en bilinen rolleri Silver Linings Playbook (Umut Işığım) filmindeki Tiffany Maxwell ve The Hunger Games (Açlık Oyunları) filmindeki Katniss Everdeen'dir.

Önemli Filmleri:
Drake Doremus'un Like Crazy filminde Sam karakterini canlandırmıştır. Like Crazy filmi Sundance Film Festivali'nde En İyi Film ödülü ve Jüri Ödülünü kazanmıştır. Jennifer Lawrence kendisine asıl büyük ünü getiren ve gişede 600 milyon dolardan fazla kazanan Açlık Oyunları'nda Katniss Everdeen karakterini canlandırmıştır. Bu filmden sonra David O. Russell'ın yönettiği ve 8 dalda Oscar'a aday olan Silver Linings Playbook filminde filmin ana karakterlerinden Tiffany Maxwell'ı canlandırmıştır. Silver Linings Playbook bağımsız bir film olmasına rağmen gişede 200 milyon dolardan daha fazla kazanmıştır aynı zamanda Rotten Tomatoes'ta %92'lik olumlu eleştiri almıştır. Jennifer Lawrence bu filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazanmıştır. Aynı zamanda bu filmdeki rolü Lawrence'a Altın Küre, SAG ve bağımsız filmlere verilen Bağımsız Ruh Ödülü getirmiştir. Ardından Jennifer Lawrence Time dergisinin hazırladığı TIME 100 listesi'ne girmiştir.

Son Oynadığı Filmler:
2010 yılından sonra yer aldığı filmler:


2011
The Beaver
Norah
2011
Like Crazy
Sam
2011
X-Men: First Class
Mystique
2012
House at the End of the Street
Elissa
2012
The Hunger Games
Katniss Everdeen
2012
Silver Linings Playbook
Tiffany
2013
Serena
Serena Pemberton
2013
The Hunger Games: Catching Fire
Katniss Everdeen
2013
American Hustle
Rosalyn Rosenfeld
2014
X-Men: Days of Future Past
Raven Darkholme/Mystique
2014
The Hunger Games: Mockingjay Part-1
(Kasım’da)
Katniss Everdeen
2015
The Hunger Games: Mockingjay Part-2
Katniss Everdeen

dış gebelik nedir?

#Dış gebelik

Dış gebelik veya ektopik gebelik, gebelik ürünü olan döllenmiş yumurtanın (fertilize ovum) rahim boşluğu dışında yerleşmesiyle oluşan bir gebelik komplikasyonudur.

Çok nadir istisnalar haricinde embriyo canlılığını sürdüremez. Bununla birlikte anne için de ciddi bir risk oluşturur.

Annede iç kanamalar gelişebilir ve bu durum hayatı tehdit edebilir. Gebeliğin ilk 3 ayındaki (ilk trimester) anne ölümlerinin en sık sebebidir.
Tam olarak neden çoğu zaman saptanamayabilir. Genelde saptanacak nedenler arasında; kadın üreme sisteminde var olan bir anormallik ya da apandisit gibi sıkıntılardan kaynaklanabildiği görülmektedir.

Hastaneye ulaşıldığı vakit kan testleri yapılacak ve ultrason görüntüsü alınacaktır. Ultrasonda rahim içi boş ancak gebelik testi pozitif görünüyor ise büyük ihtimalle dış gebelik söz konusu olabilecektir. Eğer kadın aşırı rahatsızlık hissi yaşamıyorsa ve hayati bir belirti gözlemlenmemişse birkaç gün boyunca hormon testleri yapılarak gözlem altında dış gebelik olup olmadığı anlaşılacaktır. Eğer dış gebelik durumu kesin görülüyorsa laparoskopi yapılacaktır. Dış gebelik tespit edilen kişilerin çoğunlukla hemoglobin değerleri kanamaya bağlı düşük çıkabilecek ve kan transfüzyonu gerekebilecektir.

Daha fazla bilgi için tıklayınız.

16 Eylül 2014 Salı

diesel - dizel motor nedir?

1892'de Alman mühendis Rudolf Diesel tarafından bulunmuştur. Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.
Dizel: Sıkıştırılmış hava içine püskürtülen yakıtla çalışan motor (TDK).
Mazot: Yakıt olarak kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biri, motorin (TDK).
Biyodizel: Kolza, ayçiçeği, soya gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir ürün (TDK).

Gaz sıkıştırıldığında, sıcaklığı yükselir, dizel motorda, gazın bu özelliğinden dolayı yakıt, kendiliğinden ateşlenir. Hava, dizel motorunun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır. Hava sıcaklığı 500-700 °C'a ulaşır. Piston hareketinin en tepe noktasında, dizel yakıt yüksek basınçla atomizer memeden geçerek yanma odasının içine püskürtülür, burada sıcak ve yüksek basınçlı hava ile karışır. Bu karışım hızla tutuşur ve yanar. Hızlı sıcaklık artışı ile yanma odası içindeki gaz genleşir, artan basınç, pistonu aşağı doğru hareket ettirir. Biyel (piston) kolu vasıtasıyla oluşan bu itme krank miline iletilip, krank milinden de dönme momenti elde edilir.

Dizel motorlarda yakıt enjeksiyonu, endirekt ve direkt olarak iki tiptir. Endirekt enjeksiyonda yakıt, dizel motorda yanma odası dışında, ön oda olarak adlandırılan yere verilir. Yanma başladığında yanma odasının içine yayılır. Bu tipte motordaki aşırı gürültü ve titreşim düşürülür, fakat ısı kaybı artar ve motor verimi düşük olur. Direkt enjeksiyon ise modern dizel motorlarda kullanılır. Burada motordaki yanma odasına yakıt doğrudan püskürtülür.

Dizel motorlarının en büyük sorunlarından biri, yanma veriminin düşük olmasıdır. Bir başka deyişle; yanma odasına giren yakıt homojenize bir şekilde yanmaz. Bunun sonucunda ortama çok fazla sera etkisi yapacak gazlar verilir. Bunun kontrolü son yıllarda dizel motoru üreticilerinin en büyük sorunlarından birisi haline gelmiştir.

Avrupa Birliğinin almış olduğu karara göre Kasım 2008'de Euro V standartları Avrupa'da devreye girmiştir. Emisyon değerlerini düşürmek için ise araştırmalar hâlâ devam etmektedir. NADI konsepti diye tabir edilen bir uygulama ile emisyon değerleri düşürülürken performans da kayda değer bir şekilde artmaktadır. Bu uygulama ile enjeksiyon açıları düşürülerek küresel ısınmaya etkisi olacak gazların oluşumu bir nebze olsun azaltılmaktadır.

Dizel Motorların Kullanıldığı Yerler

Kamyon, traktör, otobüs, otomobil ve iş makinelerinde, tüm deniz araçlarında, lokomotiflerde, sabit güç makinelerinde ve jeneratörlerde kullanılmaktadır.

Dizel Motorun Avantajları

ü  Dizel motorlarda kullanılan motorin yakıtının benzine göre daha ucuz olması,
ü  Dizel motorunun aynı özelliklere sahip benzinli bir motora göre yaklaşık olarak %30 daha az yakıt harcaması,
ü  Benzine göre motorinin tutuşma sıcaklığının daha yüksek olması nedeniyle yangın tehlikesinin daha az olması,
ü  Benzinli motorlarda verim %26-30 olmasına rağmen, dizel motorlarda verimin %40 oranında olması,
ü  Dizel motorlarının çıkardığı egzoz gazlarının, benzin motorlarının çıkardığı egzoz gazlarına göre çevreyi daha az kirletmesidir.

Dizel motorun dezavantajları

ü  Dizel motorlu taşıtların satış fiyatları yüksektir,
ü  Yakıt sistemleri daha hassastır,
ü  Benzinli motorlara göre gürültülü ve sarsıntılı çalışır (günümüz dizel motorlarında gürültü azaltılmıştır),
ü  Bakım masrafları daha yüksektir.

Biyodizel

Biyodizel, organik yağların baz ve alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen ürün. Kolza (kanola), ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile (metanol veya etanol ) reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür. Evsel kızartma yağları ve hayvansal yağlar da biyodizel hammaddesi olarak kullanılabilir. Hatta donmuş yağ ve balık yağı gibi hayvansal yağlar da biyodizel yakıt yapımında kullanılabilir. Biyodizel gliserinin yağ veya bitkisel yağdan ayrıldığı transesterleşme adı verilen bir kimyasal süreçle elde edilir. Bu işlem sonucunda geriye iki ürün kalır metil esterler (biyodizelin kimyasal adı) ve gliserin (genellikle sabun ve diğer ürünlerde kullanılmak üzere satılan değerli bir yan ürün).

Biyodizel, dizel ile karışım oranları bazında aşağıdaki gibi adlandırılmaktadır:

ü  B5: % 5 Biyodizel + %95 Dizel
ü  B20: % 20 Biyodizel + %80 Dizel
ü  B50: % 50 Biyodizel + %50 Dizel
ü  B100: %100 Biyodizel


10 Eylül 2014 Çarşamba

Wi-Fi Nedir?

#Wi-Fi Nedir? (Wireless Fidelity - Kablosuz Bağlantı Alanı)

Kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak internete bağlanmasını sağlayan teknolojidir.

Kablosuz bağlantı kullanmasaydık evlerimiz kablo çöplüğüne dönebilirdi. Aynı anda birçok cihazımızı internete bağlamamızı sağlayan Kablosuz Ağ Bağlantısı (WLAN) gerçekten hayatımıza büyük bir kolaylık getirdi.


Kablosuz ağ sistemleri radyo frekansları ile çalışmaktadırlar. Kullandığınız cihaz kablosuz ağı (Wi-Fi) destekliyorsa bir modeme bağlanarak internete girebilirsiniz.

Wi-Fi dizüstü bilgisayarlar, PDAlar ve diğer taşınabilir cihazların yakınlarındaki kablosuz erişim noktaları aracılığıyla yerel alan ağına bağlanabilmesini sağlar. Bağlantı, kablosuz erişim noktaları ve cihazın ortak desteklediği, IEEE 802.11 protokolüne bağlı olarak 2.4 GHz veya 5 GHz radyo frekansında gerçekleştirilir. Veri, CSMA/CA (Carrier sense multiple access with collision avoidance) protokolüne uygun gönderilip alınır ve böylece paketlerin iletimi sırasında hata oluşması sorunu çözülür.

Kullandığımız cihazlar çeşitli Wi-Fi standartlarına sahiptir: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g ve IEEE 802.11n

Wi-Fi Standartlarının Veri Hızları:

Veri hızında dikkat edilecek unsur, Upload ve Download için paylaştırılıyor. Sadece Download icin bu max. hızı beklememek gerekir. Ayrıca alıcı ile verici cihaz arasındaki mesafe ve cihazların arasında bir engel olup olmaması, hızı o oranda olumsuz yönde etkiliyor.

IEEE 802.11
2 Mbps max.
IEEE 802.11a
54 Mbps max. (40 MHz'ta 108 Mbps)
IEEE 802.11b
11 Mbps max. (40 MHz'ta 22 Mbps, 60 MHz'ta 44 Mbps)
IEEE 802.11g
54 Mbps max. (g+ =108 Mbps, 125 Mbps'a kadar mümkün; 2 Mbps Karma (g+b) IEEE 802.11b)
IEEE 802.11h
54 Mbps max. (40 MHz'ta 108 Mbps)
IEEE 802.11n
300 Mbps max. (kullanılan Teknik MIMO; 20. Ocak 2006'da tasarlandı; Versiyon 2.0 19. Mart 2007'de geliştirildi)


Wi-Fi'ın erişim noktaları, bir oda gibi küçük alanlardan, birkaç mil karelik geniş alanlara kadar etki edebilir, buralarda internet erişimini sağlayabilirler.

Kablosuz iletişimde radyo sinyalleri kullanıldığı için, kullanıcı ile kablosuz erişim noktası arasındaki iletişim dinlenebilir. Bunu engellemek için WEP, WPA ve WPA2 gibi şifreleme yöntemleri kullanılsa da, bu şifreleme yöntemleri halen yeterince güvenli görülmemektedir. Yeterli sayıda şifrelenmiş paket toplandıktan sonra birçok şifreli kablosuz iletişim çözülebilir. Bu yüzden, çeşitli şirketlerde, okullarda vb yerlerde kablosuz bağlantı yapan kullanıcıların ağa erişmeleri için VPN ve benzeri, üst katmanlarda çalışan şifreli iletişim yöntemleri kullanılmaktadır. Protokolü 802.1x’dir.

Daha kapsamlı bilgi için http://tr.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi

7 Eylül 2014 Pazar

Paratoner nedir ve ne işe yarar?

#Paratoner ya da yıldırımsavar

Yıldırımların zararını önlemekte kullanılan, ucunda bakır veya platin bulunan, 5-10 metre uzunluğunda demir çubuk ve bununla toprak veya kuyu arasında çekilen bakır telden oluşan koruma aracı, siperisaika, yıldırımkıran, yıldırımlık, yıldırım siperi, paratoner. (TDK)

Havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmaya yarar.


İki bulutun sürtüşmesi, çarpışması veya kendi aralarında elektron boşaltmaları sonucu oluşan şiddetli ışık görüntüsüne şimşek denir. 

Şimşeklerin yıldırıma dönüşebilmesi için bulutların yeryüzüne yakın bir şekilde paralel olarak durup, elektron alışverişi yapması gerekir. Bu olaydan sonra elektronların izlediği yol şiddetli bir ateş topuna dönüşür ve yıldırım oluşur. 


Yıldırımdan korunmak için binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Paratoner)

İngilizce'de paratoner "lightning rod" ya da "lightning conductor"

3 Eylül 2014 Çarşamba

Hearthstone Heroes of Warcraft Oyun İncelemesi

#Hearthstone

Hearthstone: Heroes of Warcraft (Warcraft Kahramanları)

Game Installer (Oyun Yükleyicisi): https://us.battle.net/account/download/?show=hearthstone&style=hearthstone (App Store, Play Store Windows, MAC)
Warcraft'ın kahramanları bu oyunda.
Herkes için hızlı ve tempolu bir strateji kart oyunu.

Son derece basit ve delicesine eğlenceli olan bu oyunu dünya çapında milyonlarca kişi oynuyor. Ülkemizde de önemli sayıda kişi tarafından oynanmakta olan Hearthstone her geçen gün daha fazla kullanıcı ile buluşuyor.

Geliştirici: Blizzard Entertainment
Yayıncı: Blizzard Entertainment
Yayın Tarihi: 11 Mart 2014

Tür: CCG (Collectible Card Game)

Hearthstone, herkes için hızlı tempoda oynanabilecek son derece basit ve delicesine eğlenceli bir strateji kart oyunu.

Hearthstone'da oyuncular dokuz efsanevi Warcraft heroes (kahramanları) içinden birini tercih ederek oyuna başlar. Rakipleri yenmek için güçlü büyüler (spells), kahraman silahları (weapons) ve yetenekleri ya da güçlü köleler (minions) kullanılır.

Oyuncular zafer için Ranked Play (rütbe/sıralama oyunu) modunda birbirleriyle rekabet ediyor ve seviyesini arttırmaya çalışıyor. Adventure modunda ise World of Warcraft tarihinin efsanevi canavarlarıyla savaşılabiliyor.

Ayrıca Arena'da rastgele seçilen benzersiz kartlarla, desteler (decks) oluşturarak görevleri tamamlayabilir ve savaş yapabilirsiniz. Bu sayede yeni ve güçlü kartlar kazanarak kart koleksiyonunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Hearthstone hızlı ve erişilebilir bir kart oyunu olarak tasarlanmış olmasına rağmen ciddi oyuncular için önemli derecede stratejik derinliğe sahip bir oyundur.

Hearthstone’da Sınıflar (Classes) Ve Kahramanlar (Heroes)

Class (Sınıf)
 Hero (Kahraman)
Druid (Büyücü)
 Malfurion Stormrage
Hunter (Avcı)
 Rexxar
Mage (Sihirbaz)
 Jaina Proudmoore
Paladin (Şövalye)
 Uther the Lightbringer
Priest (Rahip)
 Anduin Wrynn
Rogue (Haydut)
 Valeera Sanguinar
Shaman (Şaman)
 Thrall
Warlock (Büyücü)
 Gul'dan
Warrior (Savaşçı)
 Garrosh Hellscream

Hearthstone’da oyuncular, World of Warcraft'ın orijinal sınıflarını temsil eden 9 sınıf arasından seçim yapabilirler. Her sınıf Warcraft tarihinin efsanevi bir figürüdür.

Sınıfların hepsinin 2 mana karşılığında tur başına bir kez kullanılabilen özel bir yeteneği vardır. Her sınıf kendi yetenek, sinerji ve stilini yansıtmaktadır. World of Warcraft oyununda olanın aksine burada farklı veya yeni bir sınıf ile oynamak için ayrı bir karakter yaratmanıza gerek yoktur. Oyuna girerken istediğiniz kahramanı ve kullanacağınız kart destesini (deck) seçebilirsiniz. Her karakter için farklı kart desteleri oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz kart desteleri içinden seçim yapabileceğiniz gibi hazır olarak bulunan temel kart destelerini de tercih edebilirsiniz.

Her kahraman seviye (level) 1'den başlar ve 60'a kadar yükselme şansı vardır. 10. seviyeye gelene kadar her 2 seviyede bir yeni kart ödülü verilmektedir. Bu seviyeleri hızla aşmak için oynadığınız oyunları kazanmanız gerekmektedir. Seviye 10'un üzerine çıkıldığında ise belirli seviyelerde temel kartlardan farklı (golden card) hediyeler sizleri bekliyor olacak.

Oyunda yer alan seviye (level) sistemi ve sıralama (rank) sistemi birbirinden farklıdır. Oyunun Play bölümünde Ranked durumunuzu ve kahramanlarınızın seviyesini görebilirsiniz. Ranked değeri tüm karakterlerde geçerlidir fakat her karakterin kendine ait seviyesi vardır. Yaptığınız karşılaşmaları kazanarak Ranked seviyenizi düşürürken (Düşürmek amaçlanır) oynadığınız kahramanın seviyesini arttırırsınız (Arttırmak amaçlanır). Casual modunda oynamayı tercih ederseniz eşit güçlerdeki rakiplerle eğlence için oynamış olursunuz.

Hearthstone Oyun Detayları

Hearthstone: Heroes of Warcraft, Blizzard'ın Battle.net üzerinden işlettiği iki rakip arasında çevrim içi 1vs1 (birebir) maçların yapıldığı bir kart koleksiyonu oyunudur.

Oyuncular, dokuz sınıftan (class – hero) biri ile savaşabilirler ve her bir kahramanın kendine has güçleri, yetenekleri ve sinerjileri vardır. Her kahraman için farklı kart koleksiyonlarından seçim yaparak özel kart desteleri (decks) oluşturabilirsiniz.

Oyuncular "Basic - Temel" kartlardan oluşan önemli bir koleksiyon ile oyuna başlar. Ek kart paketleri satın alma yoluyla daha nadir ve daha güçlü kartlar elde edebilirsiniz. Ayrıca "Arena" modunda rekabet ederek ödül kazanabilirsiniz. Kart paketleri ve Arena’ya giriş hakkı satın almak için gerçek para ya da altın (gold/coin: oyundaki özel görevleri tamamladıkça kazandığınız oyun içi para birimi) kullanabilirsiniz.

Hearthstone, Warcraft'ın kendi karakterlerine uygun olarak (yenetekler, çizim öğeleri) ayarlanmıştır. Oyun detaylı kart sanatı özelliklerine sahiptir. World of Warcraft Trading Card Game için çok önceden beri kullanılan birçok tanınmış Warcraft serisine ait karakterler kullanılmıştır.

Ayrıca Hearthstone oyun sırasında oyuncuları eğlendirmek için çeşitli etkileşimli özellikler, renkli görseller ve animasyonlar içeren oyun kartlarına sahiptir.

Hearthstone Nasıl Oynanır?


#Hearthstone Karşılaşmaları ve Eşleşmeler

Her Hearthstone savaşı iki rakip arasında 1vs1 şeklinde gerçekleşir. Hearthstone oyununda oyuncular sıra kendilerine geldiğinde ellerindeki kartlarla hamle yaparlar. Bu hamleler büyü yani spells, silah ekipmanları yani weapons veya kölelerini oyuna sürmeleri yani minions ile yapılabilir. Oyun iki gerçek insan arasında ya da bilgisayar ile oynanabilmektedir.

Her oyuncu kendi seçtiği bir “hero” tarafından temsil edilir. Her hero (kahraman) da belirli bir sınıfı (class) temsil eder. Her kahramanın özel kartları ve eşsiz kahraman güçleri vardır. Her hero 30 Health (sağlık) puanına sahiptir. Bu puan 0’a düştüğünde hero yok olur ve onu kontrol eden oyuncu oyunu kaybeder.

Oyuncular her tur başında karşılaşmadan önce seçilen 30 kart koleksiyonu içinden yani kendi destesinden (deck) otomatik olarak yeni bir kart çeker. Bu kart desteleri hazır olarak seçilebildiği (temel deste) gibi her karakter için ayrı ayrı ve çok sayıda hazırlanarak da özelleştirilip oyuna girerken seçilebilir. Çoğu kart herhangi bir sınıf veya kahraman için kullanılabilirken, her kahramanın kendine ait güçlere sahip olduğu benzersiz olanaklar veren kullanımı sınırlandırılmış kartlar da vardır. Bu kartlar yalnızca o karakter için hazırlanan destelere eklenebilir.

Oyun size geldikçe istediğiniz kartı kullanabilirsiniz. İster sahip olduğunuz silah veya büyü ile isterseniz kölelerinize saldırı için komut vererek rakibinize saldırabilirsiniz. Köleleri (minions) oyuna sürdüğünüzde eğer Charge özelliği yoksa saldırı yapabilmek için sonraki turu beklemeniz gerekir. Hangi hamlenin yapılacağı oyuncunun o turda sahip olduğu mana (doğaüstü güç/sihirli güç) gücüne (sayısına) bağlıdır. Her oyuncu 0 mana kristali ile oyuna başlar fakat her tur artarak 10 sınırına kadar kristal kazanmaya devam eder. Her kartın kullanım için gereksinim duyduğu mana miktarı sol üst köşesindeki mavi kristal içinde yazmaktadır. Elinizdeki mananın tamamı bitene kadar hamle yapabilirsiniz. Hamleniz bittikten sonra hamle süresini doldurmadan “END TURN” tuşu ile rakibinize sıranın geçmesini sağlayabilirsiniz. Her tur mana tekrar yüklendiği için ihtiyaç duyduğunuz hamleleri yapıp diğer turu bekleyin. Oyunun ilerleyen turlarında daha çok mana puanı geldiği için pahalı kartlar kullanılmaya başlanır ve daha etkileyici hamleler ya da güçlü yetenekler ortaya çıkar.

Bir maçın sona ermesi için oyunculardan birinin 0 sağlığa düşmesi veya pes etmesi gerekmektedir. Savaş tamamlandığında kahramanın deneyim puanı artar (galip gelindiğinde ekstra puan gelir) ve oyun görevlerini yaptıkça da altın (gold) ödülü ya da yeni kartlar kazanırsınız. Ödül kazanmak için Arena veya Play Ranked modunda oynamanız gerekmektedir. Arena’da gold kullanarak oynanıldığı için Ranked modunda oynamak daha mantıklı olacaktır. Kazanmış olduğunuz her 100 gold ile oyunun ana menüsündeki “Open Packs” kısmından kart açtırabilirsiniz. Şanslıysanız yeni ve güçlü kartlarınız olabilir.

Her maç rakipler ve savaş alanı (battlefield) rastgele olarak belirlenir. Savaş alanları için dört ihtimal vardır: Stormwind, Orgrimmar, Pandaria ve Stranglethorn. Bunlar görsel ve etkileşimsel ögeler olduğu için oyunu etkilemezler.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar