Buğday, arpa ve çavdardan doğal olarak oluşan proteinler, yaşamı tehdit eden Çölyak hastalığına neden olabiliyor.
glüten isim
Fransızca gluten
1. isim Katı cisimlerin parçalarını birbirine yapıştıran bir tür madde
2. kimya Tahıl unlarından nişasta çıkarıldıktan sonra geri kalan albüminli madde
TDK
Buğday glüteni endospermde bulunan protein anlamına gelir. Hem çimlenme esnasında bitki embriyolarını besler ve daha sonra da pişmiş buğday ürünlerinin çiğnene bilirliğini etkileyen hamurun elastikiyetini etkiler.
Glüten neden kötüdür?
Gluten mutlaka kötü değildir ama bazı insanlar sindirim sırasında buğday gluteni ve ilgili tanelerin bozulması durumunda vücutları anormal bir bağışıklık tepkisi verir yani gluten intoleransı söz konusudur.
Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, ABD'de her 141 kişiden birinde çölyak hastalığı vardır.
çölyak isim, tıp
İngilizce celiac
Buğday, arpa, çavdar gibi tahılların içerdiği glütene karşı aşırı duyarlılığa bağlı olarak gelişen, karın şişmesi, yağlı besinleri sindirememe ve ishal şeklinde görülen hastalık.
TDK
Buğday alerjisi gluten intoleransı nadir bir türdür ve klasik bir gıda alerjisidir.
Son zamanlarda, bilim adamları nonceliac gluten duyarlılığı denilen intoleransı başka potansiyel biçiminin farkında olmuştur. Gluten tükettikten sonra, gluten duyarlılığı olan hastalarda ishal, yorgunluk ve eklem ağrıları gibi birçok çölyak hastalığı belirtileri ile karşılaşabilirsiniz.
Gluten intoleransı vakalarında, doktorlar genellikle glutensiz bir diyet öneriyor. Hastalar ekmek, bira, patates kızartması, makarna, salata sosu, soya sosu ve hatta bazı çorbalar dahil gluten içeren herhangi bir yiyecek madde tüketmemelidirler.
Son yıllarda, gluten intoleransı olmadan da birçok kişi glutensiz diyetler yapmış. Uzmanlar, glutensiz gıdalar besin eksikliği gibi sebeplerle bir kişinin sağlığı için zararlı olabilir diyor.
livescience.com/39726-what-is-gluten.html
#gluten hastalığı nedir #gluten intoleransı #gluten ne demek #gluten hastalığı
Merak ettiğiniz ya da rahatsızlık duyduğunuz konularla ilgili olarak mutlaka bir uzmana danışmayı ihmal etmeyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder