8 Şubat 2015 Pazar

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu nedir?

# Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilke kararına göre Borsa İstanbul tarafından kurulan ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) tarafından işletilen​ Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFDP ya da TEFAS) 9 Ocak 2015 tarihinde faaliyete geçmiştir.

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (TEFAS/Platform)

TEFAS tek bir yatırım hesabıyla özel şartlara tabi olan yatırım fonları hariç olmak üzere, Sermaye Piyasası Kurulu’nun izniyle kurulmuş olan ve sermaye piyasamızda faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişim imkanı sağlayan elektronik bir platformdur. TEFAS, yatırımcıların istedikleri fona erişimini kolaylaştıran bir fon süpermarketidir

TEFAS’ı ülkemizde faaliyette olan ve Sermaye Piyasası Kurulu’ndan yetki belgesi almış yatırım kuruluşlarında (bankalar ve aracı kurumlar) yatırım hesabı olan veya portföy yönetim şirketlerinin müşterisi olan tüm bireysel ve kurumsal yerli ve küresel yatırımcılar kullanabilecektir.
Fon Bilgilendirme Platformu

Yatırımcılar, alım satım yapmadan önce, http://fonturkey.com.tr veya http://fundturkey.com.tr adreslerinden ulaşılabilen Fon Bilgilendirme Platformu’na erişim sağlayarak, hem platformda alınıp satılacak yatırım fonlarına ilişkin karşılaştırmalı olarak getiri, alım satım saatleri, yönetim ücretleri, işlem kısıtları gibi bilgilere, hem de faiz, altın, borsa endeksi gibi diğer yatırım alternatiflerine ilişkin getiri bilgilerine ulaşabilecektir. 

Yatırımcıların bu siteyi inceledikten sonra yatırım fonu alım ya da satım kararı vermeleri halinde, işlemlerini müşterisi oldukları kurumların şubeleri veya internet şubeleri aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirmeleri mümkündür.

TEFAS’da Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kuruluşuna ve bu platformda işlem görmesine izin verilmiş yatırım fonlarının tümüne tek bir ekrandan ulaşmak mümkün olacaktır. 

TEFAS üzerinden yapılan fon alım satım işlemleri üzerinden, fon dağıtım kuruluşları (yatırım kuruluşları, portföy yönetim şirketleri) tarafından yatırımcılardan ayrıca bir ücret ya da komisyon alınmayacaktır.


TEFAS, geniş yatırımcı kitlelerinin ülkemizde faaliyette olan tüm yatırım fonlarına erişimi kolaylaştıracak, tasarrufların yatırım fonları kanalıyla değerlendirilmesine katkı sağlayacak,yatırımcılarımızın yatırım tercihinde bulunurken ihtiyaç duyabilecekleri bilgilere erişim konusunda yardımcı olacak, bu suretle bilinçli tercih yapılmasına dolayısıyla tasarrufların verimli kullanılmasına ve artışına katkı yapacaktır.

Kaynak: Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’na İlişkin Basın Duyurusu

5 Şubat 2015 Perşembe

ÖSYM açık uçlu soru sistemi

#ÖSYM Yazılı sınav sistemi (Açık Uçlu Sorularla Sınav)

"2013-YDUS, 2014-KDK, 2014-YDUS ve 2014-İnsan Hakları Uzman Yardımcılığı sınavları yazılı sınav uygulaması şeklinde yapılmıştır. Bu sınav uygulamaları tahminlerin üzerinde başarılı olmuş ve beklenen süreden çok daha kısa sürede sonuçlar değerlendirilerek açıklanmıştır."
"Yazılı sınavlarda; kısa cevaplı, cevabı sınırlandırılmış ve cevabı sınırlandırılmamış olmak üzere üç farklı soru tipi söz konusudur."
Kısa cevaplı sorular: Cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kâğıdına yazılan sorulardır. Bu sorularda cevaplar kısa olduğundan çok sayıda soru kullanılarak sınav yapılabilmektedir.
Cevabı sınırlandırılmış sorular: Adaydan verilen soru metninde açık olarak belirtilen sınırlamalara uygun cevap oluşturması beklenmektedir. Bu sınırlamalar cevabın niteliği, uzunluğu veya organizasyonu ile ilgili olabilir ve kritik düşünme, bilgiyi analiz etme, orijinal bir probleme çözüm üretme gibi üst düzey bilişsel becerileri ölçmeyi hedeflemektedir.
Cevabı sınırlandırılmamış sorular (Serbest yanıtlı sorular): Cevapları kişiden kişiye değişen ve belirli bir sınırı olmayan genellikle kompozisyon tipi sorulardır ve bir durum hakkındaki düşünceleri organize ederek yazma, özgünlük, eleştirel düşünme ve problem çözme gibi üst düzey bilişsel becerilerin ölçülmesinde en etkili ölçüm yöntemidir.
En Yakın Ne Zaman Uygulanacak?
28 Mart 2015 tarihinde yapılacak olan 2015 İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı'nda

Örnek Sorular: http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2015/Kaymakamlik/OrnekSorular30012015.pdf
Çoktan seçmeli sorularda adayların, cevabını bilmedikleri bir soruyu, %20 oranında doğru cevaplama olasılıklarının olduğu hatta, ilgili konu hakkında bilgi sahibi olunmadan, test teknikleri kullanılarak seçenekler elenip doğru cevaba ulaşabilmeleri, çoktan seçmeli soruların, üst düzey bilişsel becerileri ölçmede yetersiz kaldığı, öğrencilerin öğrenmeye olan yaklaşımlarını olumsuz etkilediği, adayların test tekniğini öğrenmek amacıyla dershanelere yönelmesi gibi nedenlerden dolayı yapılan çeşitli eleştiriler üzerine ÖSYM yeni bir yöntem uygulamaya başlayacak.

"İngiltere, ABD, Avustralya gibi pek çok gelişmiş ülke, öğrencilerinin kritik düşünme ve bilgileri analiz etme gibi üst düzey bilişsel becerilerini de ölçmek, bu ölçümler doğrultusunda öğrencileri başarı düzeylerine göre sıralayabilmek için çoktan seçmeli sorularla yapılan sınavlarla yetinmeyip yazılı sınavlar da uygulamaktadır."

"ÖSYM personelinin açık uçlu soruların hazırlanmasına yönelik eğitimleri yapılmış, sınavların uygulanması, cevapların değerlendirilmesine yönelik olarak teknik altyapı hazırlıkları tamamlanmıştır."

Ayrıntılar: osym.gov.tr

2 Şubat 2015 Pazartesi

kıdem tazminatı nedir

#kıdem tazminatı: İşgörenin belirli bir süre boyunca verdiği emeğin karşılığı olarak işverenden almayı hak ettiği paradır. Kıdem tazminatı yasal olarak belirlenmiş şartlara bağlıdır.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İşgörenin çalıştığı süre boyunca aldığı maaş, ikramiye, prim, yakacak yardımı vb. aldığı tüm paralar baz alınarak hesaplanır.

Her çalışılan 1 tam yıl için alınan brüt ücret üzerinden 1 aylık tutar kıdem tazminatı olarak hesaplanır (Her çalışma yılına işçinin bir brüt maaşı tutarında kıdem tazminatı ödenir).

Bu noktada dikkat edilmesi gereken ise her yıl farklı bir tavan maaş miktarı belirleniyor olmasıdır. Bu miktarın üstündeki maaşlar da bu miktar üzerinden kıdem tazminatı hesabına tabi tutulur. 2015 yılı için bu miktar: 3.541,37 TL.

Ayrıca kıdem tazminatından %0,66 oranında damga vergisi alınmaktadır.

Geçerli İş Kanunu'na Göre Kıdem Tazminatı Almayı Hak Edenler
  • İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkardığı işçiler
  • Haklı bir sebeple işi bırakan işçiler 
  • Askerlik için işi bırakan erkek işçiler
  • Emekli olmak amacıyla işi bırakan işçiler 
  • Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek için işi bırakan işçiler
  • Evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakan kadın işçiler
  • Ölen işçiler

Örnek Kıdem Tazminatı Hesabı

Kıdem (Çalışma) Süresi: 10 Yıl 1 Gün
Asgari İhbar Süresi: 8 Hafta
Aylık Toplam Brüt Ücret: 1800 TL
Aylık Yol Ve Yemek Ücreti: 200 TL
Yıllık İkramiye Sayısı: 1
İkramiye Miktarı: 1800 TL

Brüt Kıdem Tazminatı: 21517.67 TL
Kıdem Damga Vergisi: 142.02 TL
Net Kıdem Tazminatı: 21375.65 TL
(tazminathesaplama.net üzerinden siz de hesaplayabilirsiniz).

Hizmet Sözleşmesi Fesih İhbar Süreleri

Şu anki İş Kanunu'na göre belirlenmiş sürelerdir. Bu sürelere uyulmazsa bildirim süresine ait ücretin karşı tarafa ödenmesi gerekir.

İşi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta 
İşi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta 
İşi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta 
İşi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta

İhbar Tazminatı: İşçinin ihbar süresine uymadan iş sözleşmesini feshederek işi bırakması halinde işverene, işverenin de ihbar süresine uymadan işçiyi işten çıkarması halinde işçiye ihbar süresine ilişkin ücreti tazminat olarak ödemesidir.

İhbar Tazminatında İstisnai Durumlar:
  • Askerlik
  • Emeklilik
  • Belirli süreli iş sözleşmelerinin sona ermesi
  • Kadın işçinin evlilik nedeniyle bir yıl içinde işten ayrılması

Yeni Kıdem Tazminatı Fonu Çalışmaları

2015'in ana gündem maddelerinden biri de kıdem tazminatı.

Bireysel esasa dayalı kurulacak bu fon ile işçinin hesabında tazminatın birikmesi ve belirli bir süre sonunda işten çıkış nedenine bağlı olmaksızın bu tutarın işçiye ödenmesi öngörülüyor. Bu fona işveren tarafından her ay belirli oranda prim ödenmesi gerekecek.


Detaylar ve yürürlüğe girme zamanı henüz tam olarak netleşmiş değil.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popüler Yayınlar