pH: Bir sıvının asit veya bazlık derecesi, sertlik derecesi.
Asit: Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız.
Baz: Bir asitle birleştiğinde bir tuz oluşturan madde. (TDK)
Gıdaların çoğu asit içerir. Limonda sitrik asit, sirkede ise asetik asit bulunur. Farklı asitler, limona, sirkeye, ekşi elmaya ve şerbete keskin tadını verir. Aküler, sülfürik asit; midedeki sindirim sıvıları, hidroklorik asit içerir. Asitler, suda eridiğinde hidrojen iyonları (H+) üreten madde çözeltileridir. Asit maddelerin çoğu, saf katılar, sıvılar ya da gazlar olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir.
Baz, suda iyonlaştıklarında ortama OH- (hidroksit) iyonu ve elektron çifti verebilen maddelere verilen isim. (tr.wikipedia.org)
pH bir çözeltinin asitlik veya bazlık derecesini tarif eden ölçü birimidir.
Açılımı: "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder