Sarmal Model - Samanyolu Galaksisi bir girdap mı?
Animasyonda yer alan ögeler ve mesafeler birebir ölçekli değildir. Birebir ölçekli olsa ögeler görünmezdi.Genel Hatlarıyla Video Akışı
- Güneş Sistemimizde yer alan gezegenlerin sabit bir konumda olan Güneş'in etrafında döndüğünü temel alan eski güneş merkezli model sadece sıkıcı değil, aynı zamanda yanlıştır.
- Güneş Sistemi 70,000 km/saat hızla uzayda hareket eder.
- Güneş kendi ardından gezegenleri peşinde sürükleyen bir kuyruklu yıldız gibidir.
- Dönme hareketi ve Girdap hareketi tamamen farklı iki şeyi ifade eder.
- Hayat spiral şeklindedir. Hayat sadece dönüş değil, bir girdaptır.
- Güneş Sistemi hayatın bir parçasıdır. Uzayda sürekli bir yarış olduğunu düşünün.
Gülün spiral yapısı |
Samanyolu için kullanılan görüntü Samanyolu'nun gerçek bir resmi değildir. Samanyolu'nun dışarıdan çekilmiş resmi bulunmamaktadır.
Güneş Sistemi, Samanyolu'na kıyasla milyarlarca kat daha küçük olabilir. Bu animasyon ölçekli olsaydı, Güneş Sistemi, Güneş ve gezegenlerin herhangi biri görünmezdi.
Güneş Dünya'dan 109 kat daha büyüktür. Bu animasyon ölçekli olsaydı, gezegenler görünmez olurdu.
Güneş Merkezli Model ve Sarmal Model
Güneş Merkezli Yıldız Sistemi Modeli
Dünya yerine Güneş'in merkezde bulunduğu Güneş merkezli evren modelini formülleştiren astronom Kopernik olarak bilinir.Teorisinin temel varsayımları:
- Gökyüzünde bulunan kürelerin veya dairelerin tek bir merkezi yoktur.
- Dünya'nın merkezi evrenin merkezi değildir, sadece yer çekiminin ve ayın merkezidir.
- Bütün küreler Güneş onların ortasındaymış gibi dönerler bu yüzden Güneş evrenin merkezidir.
- Dünya'nın Güneş'e uzaklığının gökyüzünün yüksekliğine oranı, Dünya'nın yarıçapının Güneş'e olan uzaklığa oranından çok daha küçüktür. Gökyüzünün yüksekliği yanında Dünya'nın Güneş'e uzaklığı fark edilemez.
- Yıldızlar hareketsizdir. Görünen günlük hareketleri Dünya'nın günlük dönüşünden kaynaklanmaktadır.
- Dünya Güneş'in etrafında bir kürenin içinde hareket eder, bu Güneş'in yıllık yer değiştirmesi şeklinde görünmesine sebep olur; dünya birden fazla harekete sahiptir.
- Dünya'nın güneş etrafındaki yörüngesel hareketi gezegenlerin hareketinin ters yönde görünmesine sebep olur.
Güneş hareket ediyor olamaz mı?
Güneş bir yörüngede yol alıyor (yüzüyor), gezegenler de onun peşinden giderek etrafında dolaşıyor olabilirler. Bu durum Güneş'in gezegenleri peşinden sürüklediği anlamına gelir. Bu durumda gezegenler Güneş'in etrafında 3 boyutlu spiral bir yörünge çizerler.Dünya'nın ortalama yörünge hızı kendi eksenin etrafında 1,674.4 km/saat ve Güneş'in etrafında 107,200 km/saat.
"Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta döner. Galaktik merkez çevresinde bir dönüşünü yaklaşık 225–250 milyon yılda bir tamamlar. Yaklaşık yörünge hızı saniyede 220 kilometredir (+/-20 km/s). Bu da her 1.400 yılda bir 1 ışık yılıdır. Bu galaktik uzaklık ve hız bilgileri şu anda sahip olduğumuz en doğru bilgilerdir. Ancak bilimde her zaman olduğu gibi bilgi arttıkça bunlar da değişebilir." (Wiki)
Güneş Sistemi Dışına Çıkan İlk Uzay Aracı
Bilindiği gibi Güneş Sistemimizin de içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi sınırları dışına çıkabilmiş bir uzay aracı yok.Voyager 1 uzay aracı, NASA tarafından fırlatıldığı 5 Eylül 1977'den bu yana hizmet vermeye devam eden 722 kiloluk bir insansız, Güneş Sistemi ve ötesi uzay sondasıdır. Gezegen dışı güneş rüzgârı incelemesi ve yıldızlar arası keşif amacıyla gönderilmiştir.
Satürn ve 3 tane ay |
Resimde yer alanlar: Saturn, Tethys. Dion and Rhea. 4 Ağustos, 1982 - http://voyager.jpl.nasa.gov/
Jüpiter ve Satürn'ü ziyaret etmiş, bu gezegenlere ait uyduların detaylı fotoğraflarını elde eden ilk sonda olmuştur.
Güneş'ten ve Dünya'dan diğer uzay sondalarından daha hızlı bir şekilde ayrılmakta olan Voyager 1, Dünya'dan en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir. 13 Kasım 2015 tarihi itibariyle, Voyager 1 dünyadan 20.035 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır (ve her saniye yaklaşık 17 kilometre uzaklaşmaktadır) ve 13 Eylül 2013 tarihinde NASA tarafından yapılan açıklamaya göre; Voyager 1'in tamamen güneş sisteminden ayrılıp yıldızlar arası alana girdiği bildirilmiştir.
Kapsamlı bilgi için Wiki adresini ziyaret edebilirsiniz.
Voyager 2 ise 20 Ağustos 1977 tarihinde ABD Voyager programı kapsamında fırlatılan insansız uzay aracıdır.
Bu uzay aracı sırasıyla Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü ziyaret etmiştir. Uranüs ve Neptün'ü ziyaret eden tek uzay aracıdır. Aracın misyonu, kardeşi Voyager 1 ile aynıdır.
Detay için Wiki sayfasına bakabilirsiniz.
Gezegenlerin Yörüngeleri ve Güneş Etrafındaki Dönüşleri |
Gezegenler Güneş Etrafındaki Dönüşlerini Ne Kadar Sürede Tamamlıyorlar?
Bilindiği gibi Dünya kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar ve bu zaman dilimine 1 gün denir. Dünya, kendi ekseni etrafındaki günlük dönüşünü sürdürürken, bir yandan da Güneş'in çevresinde dolanır. Güneş'in etrafındaki dönüşünü ise 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna da 1 yıl denir.
Diğer gezegenlerin dönüşlerini kaç dünya gününde tamamladıklarına göz atalım:
Merkür
Hacmi Dünya'nın 1/8 i kadardır. Kendi etrafında 58 günde, Güneş çevresinde ise 88 günde bir döner. Yörünge üzerindeki hızı 35 km/saat olup Güneş’ten aldığı enerji dünyanın aldığının 5-10 katıdır.
Venüs
Güneş çevresinde dönüşü yaklaşık 225 gündür. Dönüşü terstir yani diğer gezegenlerin aksine Güneş, batıdan doğar, doğudan batar. 1 Venüs günü = 243 Dünya günü
Mars
Güneş etrafında dönüşü, yaklaşık 687 gündür. Kendi etrafında dönüşü, Yaklaşık 24 saat 37 dakika.
Jüpiter
Güneşten 778, dünyadan 800 milyon km. uzaktadır ve Dünya'dan 1300 defa daha büyüktür. Güneş çevresinde dolanım süresi 11.86 yıl, kendi çevresinde dönüşü ise 10 saattir.
Satürn
Güneş çevresinde 29,5 yılda dolanır, kendi çevresinde 10 saat 14 dakikada döner.
Uranüs
Güneş'ten 2.9 milyar km. uzakta, 23.573 km. yarıçaplı ve dünyadan 64 kat daha büyüktür. Güneş'in çevresinde 84 yılda dolanır, kendi çevresinde ise 11 saatte bir döner.
Neptün
Güneş çevresinde dolanım süresi 164 yıl, kendi ekseni etrafında dönme süresi 15 saat 48 dakikadır. Güneşten uzaklığı ise 4.5 milyar km.
Plüton
Güneşten 6 milyar km. uzak, yarıçapı 3900 km. Güneş çevresinde 248 yılda bir dolanır, kendi ekseni etrafında dönüşünü 6 gün 9 saat 17 dakikada tamamlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder